Sahte İçki Tüketimi Hayati Riskler Taşıyor – Uzmanlar Uyarıyor
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, yılbaşı öncesinde piyasaya sahte içki sürülmesinde artış olabileceğini belirterek, “Sahte içki ile gerçek içkiyi tadından ya da kokusundan ayırt etmek mümkün değil. Yüksek miktarda alkol tüketimi ölümcül sonuçlar doğurabilir ve kalıcı zararlara yol açabilir” dedi.
Yılbaşı yaklaşırken sahte içki tüketimi hala tehlike oluşturuyor. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde, geçen yıl sahte içki tüketen 32 kişi zehirlendi ve bunlardan bazıları yaşamını yitirdi. NKÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Doğan, halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı ve sahte içki tüketimini kesinlikle önermediğini belirtti.
Doç. Dr. Doğan, “Özellikle yılbaşı döneminde alkol tüketiminin artacağını biliyoruz. Bu nedenle alkol alacak kişilerin, mutlaka bandrollü ve güvenilir yerlerden alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz” dedi. Sahte içki tüketimi konusunda da uyarılarda bulunan Doğan, sahte içki ve gerçek içki arasındaki farkı anlamanın zor olduğunu vurguladı.
‘Sahte İçkiyi Tadından ve Kokusundan Ayırt Etmek Mümkün Değil’
Yılbaşı eğlenceleri ve artan alkol tüketimi hakkında konuşan Doç. Dr. Doğan, “Yılbaşı sürecinde alkol tüketiminin artacağı bekleniyor. Bu durum fırsatçıların işine gelmektedir ve sahte içki piyasaya sürülebilir. Bu sebeple alkol alacak kişilerin alacakları şişenin kapalı ve bandrollü olduğundan emin olmaları gerekmektedir. Sahte içki ile gerçek içkiyi tadından ya da kokusundan ayırt etmek mümkün değil. Sahte içki ya da gerçek alkol tüketen kişilerde benzer etkiler görülebilir. Bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak sahte içki tüketen kişilerde görme problemleri daha sık görülebilir. Eğer belirtiler varsa hemen bir sağlık kurumuna başvurmalı ve muayene olmalılar” dedi.
‘Organ Yetmezliği Belirtileri Gelişirse Daha İleri Tedavilere İhtiyaç Duyulabilir’
Sahte içki zehirlenmelerinde tedavi sürecine de değinen Doğan, “Tedavi genellikle antidot tedavisini içerir. Ancak bazı durumlarda organ yetmezliği gelişebilir. Karaciğer veya böbrek yetmezliği, görme kaybı gibi kalıcı sonuçlarla karşılaşılabilir. Erken teşhis tedavinin başarısını artırırken, gecikmiş ve yoğun alkol tüketimi sonucunda hastalar yaşamını yitirebilir veya kalıcı hasarlarla karşılaşabilir. Bu nedenle şüpheli içeceklerden uzak durulmalı ve güvenli kaynaklardan alkol tüketilmelidir. Erken teşhis en etkili tedavi yöntemidir. Belirtiler ortaya çıktığında hemen bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Bu sayede hastalar hızlıca tedavi edilebilir ve daha ciddi sorunlar gelişmeden önlem alınabilir” açıklamalarını yaptı.