Yangın merdivenleri aslında nasıl olmalıydı? İtfaiye müdürü tek tek anlattı
Grand Kartal Otel Yangınında Yangın Merdivenleri: Tartışmalar Devam Ediyor
Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde meydana gelen yangın faciasında 78 kişi hayatını kaybederken, 12 katlı Grand Kartal Otel’deki yangın merdivenleri hakkında tartışmalar sürüyor.
Otelde konaklayan müşterilerden ve personele göre, “yangın merdiveni yok” açıklamalarında bulunulurken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise “İki tane var” dedi.
Yangın esnasında bina içerisinden gelen görüntüler, Bakan Ersoy’un belirttiği gibi iki yangın merdiveninin bulunduğunu ortaya koydu ancak bu merdivenlerin baca etkisiyle nasıl bir tehlike oluşturduğu da gözler önüne serildi. Bu durum Türkiye genelinde yeni yapılan binalarda iç kısımlara yerleştirilen yangın merdivenlerinin güvenliğini sorgulamaya yol açtı.
Yangın Merdivenleri Nasıl Olmalıydı?
Zonguldak Belediyesi İtfaiye Müdürü Erol Bina, binaların içerisindeki yangın merdivenlerinde “basınçlandırma sistemi” olması gerektiğini vurgulayarak, “İçerideki havanın baca etkisi yaratıp alevlenmesini engellemek için asansör ya da merdiven boşluğuna hava basılır. Bu sayede alevin yayılması engellenir” açıklamasında bulundu.
Otelde bulunan diğer otellere kıyasla Grand Kartal Otel’in yangın merdiveninin içeride olması ise büyük bir tartışma konusu oldu.
Itfaiye Müdürü Erol Bina, kapalı yangın merdivenlerinde “basınçlandırma sisteminin” bulunması gerektiğini belirterek, iç mekanlarda alevlenmeyi ve yangının büyümesini engelleyecek önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.
Kartalkaya’da yaşanan olayı inceleyen Erol Bina, yangın merdivenleri ve kaçış noktalarıyla ilgili önemli bilgiler vererek, yangın öncesi alınabilecek önlemler hakkında da uyarılarda bulundu. Yangın anında yapılabilecekler hakkında da bilgi veren Bina, herkesin evinde yangın tüpü bulundurmasını önerdi.