Trkiye Gazeteciler Cemiyeti, “Öldürülen Gazetecileri”, 5 Nisan 2024 Cuma günü saat 14.00’de ilk basın şehidi Hasan Fehmi Efendi’nin Çemberlitaş’taki 2. Mahmut Türbesi içindeki mezarı başında, ardından Basın Müzesi’nde törenle andı. Anma töreninde konuşan TGC Başkanı Vahap Munyar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne çağrıda bulundu. Munyar, “Demokrasi için kara bir leke olan gazeteci cinayetlerini unutturmamak ve tetiği çektirenlerin bulunması için TBMM’ye Araştırma Komisyonu kurulması için taleplerimizi yinelemek için buradayız” dedi.
Törene Başkan Munyar’ın yanı sıra Genel Sekreter Sibel Güneş, Balotaj Kurulu Üyesi Haşmet Yavuz, Kültür Sanat Komisyonu Üyesi Erol Aktı, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı Denetim Kurulu Üyesi Şekip Gümüşkanatlı, TGC Üyeleri Seraceddin Zıddıoğlu, Ali Dağlar, TGC Basın Müzesi Müdürü Saadet Altay ve Müdür Yardımcısı Nedim Kavuk katıldı.
Hasan Fehmi Efendi’nin mezarı başında yapılan törende konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar şunları söyledi:
“Gazeteci cinayetleri için araştırma komisyonu kurulsun”
“Bu yıl da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü’nden bir gün önce ilk basın şehidi Serbesti Gazetesi’nin Başyazarı Hasan Fehmi Beyin 2. Mahmut Türbesi’ndeki mezarı başında anma töreni düzenledik. Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olan Hasan Fehmi Efendi’nin 6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü’nde öldürülmesinden bu yana 115 yıl geçti. Bu süreç içinde 67 gazeteci kurşunlara, bombalara hedef olarak yaşamını yitirdi. Demokrasi için kara bir leke olan gazeteci cinayetlerini unutturmamak ve tetiği çektirenlerin bulunması için TBMM’ye Araştırma Komisyonu kurulması için taleplerimizi yinelemek için buradayız. II. Abdülhamit’in baskı ve sansürü altında geçen uzun yıllardan sonra 24 Temmuz 1908’de II. Meşrutiyetin ilan edilmesiyle birlikte bu sansür ve baskılar ortadan kalkmıştır. Basın tarihçisi Orhan Koloğlu’nun deyimiyle ülkede bir basın patlaması yaşanmıştır. O güne dek sadece dört-beş gazetenin yayımlandığı, ülkede artık çok sayıda gazete ve dergi yayınlanmaya başlamıştır.
Anma töreninden sonra TGC Basın Müzesi’nde Öldürülen Gazeteciler Galerisi ziyaret edildi.
Öldürülen gazeteciler günü nasıl ilan edildi?
Gazetecilik mesleğinin verdiği ilk kayıp olan Hasan Fehmi Efendi’nin toprağa verildiği tarih olan 6 Nisan tarihi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun 1997 yılında aldığı kararla “Şehit Gazeteciler Günü” olarak kabul edildi.
2005 yılında yine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nun aldığı kararla günün adı “Öldürülen Gazeteciler Günü” olarak değiştirildi. TGC Yönetim Kurulu her yıl Hasan Fehmi Efendi’nin mezarı başında anma töreni yaptıktan sonra Basın Müzesi’ndeki 67 gazetecinin fotoğrafının yer aldığı Öldürülen Gazeteciler Galerisi’ni ziyaret ederek “gazeteci cinayetlerini” unutturmamayı hedefliyor.