İstanbul’a Bir Deprem Uyarısı Da Yunan Profesörden Geldi: Ayasofya Tehlike Altında

Deprem bilimcilerin Marmara depremine yönelik uyarıları sürerken Yunanistan’ın önde gelen bilim insanlarından Efthymios Lekkas da beklenen İstanbul depremi ile ilgili konuştu.

İSTANBUL’DA BEKLENEN DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ AÇIKLADI

Yunanistan Dinamik Tektonikler ve Uygulamalı Jeoloji Profesörü ve Deprem Planlama ve Koruma Kurumu Başkanı Profesör Efthymios Lekkas, İstanbul’da 7.5 büyüklüğüne kadar bir depremin beklendiği uyarısında bulundu.

Lekkas, Kuzey Anadolu fayına dikkat çekerek, “Hazar’dan başlayıp Ege’de son bulan 1,300 kilometre uzunluğundaki Kuzey Anadolu fayının kırılmamış ve büyük bir depreme neden olmamış tek bir parçası var, o da İstanbul’un güneyindeki sualtı bölgesinde yer alan faydır” dedi.

“İSTANBUL’DA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEDİĞİMİZ ŞU ANDA KESİNLEŞMİŞ DURUMDA”

Lekkas sözlerine “Tahminler sadece Türk sismologlara ait değil, dünyanın dört bir yanındaki ekiplerin tahminleriyle de örtüşüyor. Dolayısıyla İstanbul’da büyük bir deprem beklediğimiz şu anda kesinleşmiş durumda” ifadelerini de ekledi.

İstanbul için alarm veren Lekkas, “Nüfus birikimi ve yoğunluk nedeniyle maruz kalınan riskin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. İstanbul’daki evlerin üçte biri sismik düzenlemelerden önceki eski yapılar. Üçte biri ise sismik yönetmeliklere sahip modern yapılar” diye konuştu.

“AYASOFYA TEHLİKEDE”

İstanbul’un havaalanına doğru uzanan yapıların da güvensiz olduğunu belirten Lekkas, Ayasofya Camii ile ilgili bir soruya yanıt olarak, yapının tehlikede olduğunu vurguladı.

DEPREM YUNANİSTAN’I DA ETKİLER Mİ?

Söz konusu fayın Yunanistan anakarasına değil ancak Ege Denizi’nde bir izdüşümü olduğunu dile getiren Lekkas, İstanbul’da yaşanması muhtemel bir depremin Yunanistan’ı etkileyip etkilemeyeceğini sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Evet, 1999’da depremin doğrudan etkisi vardı ve Türkiye’deki depremden 20 gün sonra Yunanistan’da Atina’da bir deprem oldu. Ancak şimdi korelasyon tam ve iki yönlü değil, zira depremin ne zaman olacağını, dinamik ve geometrik olarak hangi özelliklere sahip olacağını görmemiz gerekiyor. Böylece Yunanistan’ı etkileyip etkilemeyeceğini görebiliriz. Etkileyebilir de etkilemeyebilir de ama bunu depreme bağlı olarak göreceğiz.”

“GECE İLE GÜNDÜZ KADAR FARKLIYIZ”

Yunanistan’daki yapılar ile Türkiye’deki yapılar arasında bir karşılaştırma yapılamayacağını “İnşaat konusunda gece ile gündüz kadar farklıyız” diyerek özetleyen Lekkas, Yunanistan’da kamu binalarının çok iyi durumda olduğunu ve kurumsal zorunlu denetimin oldukça geliştiğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir